Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer, NIR om Generelle Forholdsregler i Sundhedssektoren, 1. udgave, 2017

Den Centrale Enhed for Infektionshygiejne har udarbejdet en ny NIR der beskriver de generelle forholdsregler for at forebygge kontaktsmitte.

”NIR om generelle forholdsregler i sundhedssektoren udgør sammen med NIR om supplerende forholdsregler ved infektioner og bærertilstand de centrale elementer i infektionsforebyggelse i sundhedssektoren.

Bærende principper i denne NIR kan anvendes af sociale og pædagogiske institutioner, hvor personalet kan tilhøre andre faggrupper, fx pædagoger”. F.eks. står der, at legetøj bør kunne desinficeres.

NIR findes her:

MRSA

Sundhedsstyrelsen udgav i 2016, 3. udgave af MRSA vejledningen, men den kan desværre give sundhedsplejersker et arbejdsmiljømæssigt problem.

Ifølge vejledningen har sundhedsplejersker ikke længere krav på at få at vide, at en person er MRSA positiv, hverken fra andet sundhedspersonale eller forældre. Skulle vi være så heldige at få at vide, at en person er MRSA positiv, så ”kan” vi benytte værnemidler (vi skal ikke). Når det kun er en kan fra Sundhedsstyrelsens side, så er det også kun en kan, at arbejdsgiver stiller værnemidler til rådighed (ifølge arbejdstilsynet). Dvs. at vi kan komme ud for, at vi gerne vil beskytte os og andre mod en mulig smitte, men arbejdsgiver vil ikke stille værnemidler til rådighed!

Den nye vejledning kan ses her.

 

Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer for rengøring i hospitals- og primærsektoren, herunder dagtilbud og skoler 2023

Statens Serum Institut, Den Centrale Enhed for Infektionshygiejne udgiver en NIR om rengøring, og her er der anvisninger til dagtilbud og skoler. NIR’en indeholder bl.a. et oversigtsskema over diverse relevante emner indenfor rengøring i dagtilbud og skoler, find NIR’en  her.

Håndbog om hygiejne og miljø i dagtilbud 2019

Sundhedsstyrelsen har publiceret en ny udgave af hygiejne og miljø i dagtilbud. Bogen er betydelig tyndere end den forrige udgave, som kan være en god idé stadig at beholde. På hjemmesiden ligger også FAQ, hvor supplerende viden kan hentes.

Skolesundhedsarbejde 2016

Sundhedsstyrelsen har publiceret Skolesundhedsarbejde – håndbog til sundhedspersonale i en ny udgave, hvor kapitel 3 handler om skolens fysiske miljø, hygiejne og ulykker.

Smitsomme sygdomme 2020

Sundhedsstyrelsen har publiceret en ny udgave af smitsomme sygdomme hos børn og unge.

Der er ikke tilføjet nye sygdomme, men afsnittet med diverse vejledninger og publikationer er blevet opdateret. Her ses bl.a. at Sundhedsstyrelsen sammen med Århus Universitet har udgivet en lusevejledning.

Naturvidenskabsfestival, i uge 39

Hvert år deltager Masseeksperimentet i naturvidenskabsfestivalen hvor skoler og gymnasier dykker ned i et nyt emne hvert år, f.eks.:

I 2009 Indeklima i klasselokaler

Og gentaget i 2014 Indeklima i klasselokalet

I 2017 På Toilet

2021 Indeklima og trivsel i undervisningsmiljøer