Desinfektionsmidler generelt

Vidste du, at kemiske desinfektionsmidler (f.eks. klor, rodalon, klorhexidin) kan skabe resistente mikroorganismer, som muligvis også har nemmere ved at blive resistente overfor antibiotika.

Derfor foretrækkes varmedesinfektion altid fremfor kemisk desinfektion. Er dette ikke muligt, er ethanol (f.eks. hospitalssprit / husholdningssprit) generelt at foretrække frem for andre kemiske desinfektionsmidler, da ethanol endnu ikke har vist at fremelske resistente mikroorganismer. (Visse kendte mikroorganismer skal dog bekæmpes med bestemte desinfektionsmidler f.eks. klor, som først bør benyttes, når en diagnose er stillet).

I mange sammenhænge er det nok med rengøring = vask med vand og sæbe.

 

Desinficerende sæbe

Sæbe bør være flydende og komme fra en engangsdispenser. Vidste du, at desinficerende sæbe ikke skal benyttes af private, af skoler eller af dagtilbud, da de kan give eksem på hænderne. Desinficerende sæbe kan endvidere være med til at fremelske resistente mikroorganismer, som også har større tilbøjelighed til at blive resistente overfor antibiotika. Vælg derfor en svanemærket sæbe og uden parfume eller med den blå krans (astma-allergiforbundet).

 

Vurdering af hånddesinfektionsmidler

Vidste du, at firmaer kan få deres hånddesinfektionsmidler vurderet hos Statens Serum Institut (SSI).

SSI vurderer dels den optimale desinfektionseffekt, dels aspekter som allergi og toksikologi. Finder SSI produktet egnet til brug, har vi som forbruger en tryghed i at vide, at produktet er effektivt og ikke unødigt allergifremkaldende eller toksisk.

En liste over vurderede produkter kan findes her

Så stil krav ved udbud / køb, at firmaerne har produkter, som SSI har vurderet og fundet egnet til brug.

Brug selv kun produkter, som er fundet egnet til brug.

(Se evt. Faglig Information, ”Faglig misinformation ved temadag om hygiejne”, Sygeplejersken 13.2011).

 

Ethanolprocenter i hånddesinfektionsmidler

Vidste du, at et flydende hånddesinfektionsmiddel skal have en procent på mellem 70 og 85 v/v (volumen/volumen procent) og en gel skal have den % som leverendøren kan dokumentere har den antimikrobielle effekt i henhold til relevante EN standarder og må angive anvendelsesmængden.

70% v/v (volumen/ volumen procent) svarer til 63% w/w (vægt/vægt procent) og

85% v/v svarer til 80% w/w.